Keňa přesně tak, tak ji zbožňujeme! Nechte se zlákat šťavnatými tóny této promyté kávičky od českobudějovické pražírny Kmen Coffee Roasters a rozmazlete své chuťové pohárky. V šálku na vás čekají štiplavé tóny angreštu, lahodného granátového jablka a sladké melasy.
Farmářský závod Gakuyuini zpracovává kávu od více než 1000 malých farmářů a farmářek nedaleko překrásného Národního parku Mt. Kenya. Podmínky pro pěstování kávy v této oblasti jsou téměř dokonalé. Co to konkrétně znamená? Především dostatek srážek po celý rok, ideální denní teploty s výrazným ochlazením v noci a průzračná voda z nedalekých řek. Pěstují zde typické keňské odrůdy SL28 a SL34 a tato káva je navíc peaberry, což je druh kávových zrn, u kterých je oplodněno pouze jedno semeno. Je proto oválné a není z jedné strany zploštělé, tak jak to bývá u klasických kávových zrnek, kdy jsou v třešni dvě, zploštělými stranami k sobě. Jsou to taková kulatá roztomilá perlová zrníčka s ještě výraznější chutí. Mňam!
Farmáři pečlivě ručně třídí třešně, aby vybrali jen ty nejzralejší. Po odstranění slupky a dužiny se zrnka nadále třídí podle jejich hustoty. Po tomto procesu 16 až 24 hodin zrnka fermentují ve stínu, aby rozvinuly své jedinečné chutě. Následně zrnka farmáři důkladně omyjí pod horským pramenem stékajícího z vrcholků hory Mt. Kenya. Fáze sušení probíhá na afrických lůžkách, kam zrnka rozloží a po dobu 21 dní je na slunci za pravidelného otáčení suší. Právě promyté zpracování dodává výslednému šálku jeho jedinečné šťavnaté a čisté chutě.