Výběrová káva Indonésie BAJAWA ze španělské pražírny San Agustín je charakteristická tóny mléčné čokolády, medu a žlutého ovoce.
Káva je proslulá v oblasti Bajawa (Ngada) a Manggarai a svou silnou chutí a tělem rozzáří indonéskou výběrovou kávu. V poslední době mají lidé z Bhajawa a Manggarai velkou touhu zlepšit kvalitu kávy Arabica použitím promytého zpracování a jeho dodáním na trh pomocí zeměpisného a etnického názvu CAFÉ FLORES AZULES. V tomto ohledu jsou skupiny farmářů podporovány místní vládou, Indonéským institutem pro výzkum kávy a kakaa (ICCRI) a soukromým sektorem. Flores Island je jedním z velkých ostrovů ve východní části ostrova Nusa Tenggara, v menším souostroví Sunda. Našli ho portugalští přepravci, když přistáli na malém poloostrově ve východní části a pojmenovali ho „Coba da Flores“. Pěstitelé kávy Arabica z etnické skupiny Bhajawa jsou nadšení ze spolupráce v různých skupinách za účelem zlepšení kvality. Farmářské skupiny snadno přijaly nové technologie vedené ICCRI.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, zrna se nechají po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: Několik drobných farmářů
- Nadmořská výška: 1.300 - 1.600 m.n.m.