MONTECILLOS od farmáře Wilmera G. Montoy je čerstvá káva z Hondurasu upražená českou pražírnou Candycane. Neuvěřitelně sladká pralinková káva s ovocnou chutí ostružin a máslových sušenek.
Wilmer Alexis Grau Montoya je jedním z největších farmářů v Intibuce. Jeho zpracovatelský mlýn a farma leží v nadmořské výšce 1670 m.n.m.. Wilmer nejen že produkuje skvělou vlastní kávu, ale také zpracovává třešně některých členů rodiny. Ve svém mlýně zpracovává, třešně například pro svou matku (Joaquina Montoya Alvarado). Wilmer je také předseda místního sdružení farmářů se kterými Nordic Approach nově navázal spolupráci. Díky tomu můžeme už letos ochutnat skvělé kávy z tohoto regionu.
Při suché metodě zpracování jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1670 m n.m.
- Sklizeň: 2023
- Producent: Wilmer Grau