Kávička pražírny Girls Who Grind Coffee s názvem Gloria Henriquez z Hondurasu je sladká, zároveň kořeněná a jednoduše úžasná. Zima ještě úplně nekončí a tato káva je jako stvořená pro chladnější dny, kdy hledáme něco, co nás zahřeje a zpříjemní den. Vychutnejte si výjimečné tóny sladce pošírované hrušky a měkkého, táhlého karamelu i vy a váš šálek!
Tato lahodná káva pochází od producentky Glorie Henriquez, pracovité a podnikavé majitelky farmy Finca Los Nances. Gloria překonala mnoho obtíží a využila své bohaté zkušenosti k diverzifikaci své farmy a produkci vynikajících mikro šarží vedle svých milovaných volně chovaných kuřat! Finca Los Nances je sice malá farma o rozloze necelého hektaru, ale Glorii se s pomocí organizace Cafesmo podařilo vyprodukovat mikro šarže s vysokou hodnotou. To ji přesvědčilo, že cesta budování důvěryhodných vztahů a úzké spolupráce s několika málo pražírnami je to pravé. Jsme nesmírně vděční, že můžeme být jedním z nich. Gloria je také součástí nově založené ženské asociace Cafesmo a těšíme se, co všechno tyto ženy společně dokážou. Gloria Henriquez je producentkou kávy ve čtvrté generaci s certifikací FTO. Má bohaté zkušenosti s prací na kávových farmách, které začala získávat již jako dítě, když pozorovala své prarodiče při práci na jejich farmě. „Nová generace kávových pěstitelů se mi směje, když jim vyprávím, jak jsme pracovali v dřívějších dobách, ale já své zkušenosti a bohaté znalosti, byť z jiné éry, považuji za výhodu," říká Gloria. V roce 2013 ji zasáhla katastrofa v podobě nemoci zvané kávová rez, která její farmu zničila. Gloria byla blízko zoufalství. Bez příjmů a s málo penězi na jídlo se zadlužila. Postupně se z této hluboké jámy vyhrabala a rozhodla se diverzifikovat. Dnes chová více než 100 volně chovaných, chemicky neošetřených kuřat, které prodává stravovacím zařízením a místní komunitě. Je to sice malý, ale spolehlivý zdroj příjmů, který doplňuje její produkci kávy.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.