Doručení do Vánoc: Doručenína adresu
Stíháme(1-3 pracovní dny)

Honduras EL COLIBRI ESMERALDA

od Gardelli Coffee

5.0(1 hodnocení)
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Gardelli Coffee
Země původu
Honduras výběrová káva Honduras
Region
Copan
Odrůda
Ihcafe 90
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
Způsob zpracování
Anaerobní
Chuťový profil
Balsamico, Fíky, Hořká čokoláda, Mango, Třešně
Cuppingové skóre
92/100
Stupeň pražení
Střední
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Moka konvička, Vacuum Pot, Espresso

Výběrová káva Honduras EL COLIBRI ESMERALDA z italské pražírny Gardelli Specialty Coffees je charakteristická tóny fíku, třešní, manga, balsamika, a hořké čokolády. Tato káva je "prémiovou raritkou" která si zasloužila ohodnocení 92,00 bodů. 

Gloria Esperanza Mejia je majitelkou malé farmy zvané Las Palmas v oblasti Copan v Hondurasu. Tato speciální nanolotka byla zpracována a fermentována pomocí kontrolované anaerobní přírodní techniky po dobu více než 90 hodin, což vedlo k velkolepým výsledkům! Tato metoda je v Hondurasu velmi vzácná a Gloria chtěla tuto speciální partii pojmenovat po velmi vzácném ptáku – El Colibrì Esmeralda. Gloria, její manžel a dcera žijí všichni na farmě a většinu farmářských prací dělají sami. Navzdory tomu, že neměla žádné agronomické vzdělání ani zkušenosti s výrobou kávy, byla Gloria nucena převzít vedení farmy v roce 2011 poté, co si její manžel vážně poranil záda a přestal pracovat. Krátce poté, co převzala vedení, farmu zdecimovala rez kávových listů. Kvůli nemoci nebyla Gloria dva roky po sobě schopna vyrobit ani jeden exportovatelný pytel ze své sklizně a byla velmi blízko tomu, aby přestala s kávou. V roce 2016/17 se Gloria rozhodla zúčastnit agronomického projektu, což znamenalo, že technický tým každý týden navštěvoval Las Palmas, aby koordinoval sběr na farmě. Nyní Gloria vyrábí různé loty pomocí různých procesů, včetně loty červeného a žlutého honey procesu. V současné době Gloria také učí farmáře v této oblasti o ekologickém zemědělství; na své farmě poskytla prostor, který pěstitelé společně využívají k výrobě organického hnojiva.

Proces Fermentace: 

Kávové třešně jsou dodány do mlýna, kde jsou probrány a rozhodnou o postupu pro kávu v závislosti na prostoru a na tom, co již výrobce udělal. Třešeň je očištěna a omyta a poté ponořena do vody, aby se odstranily všechny nezralé třešně. Poté se umístí do sudů, které jsou utěsněny, aby se vytvořilo prostředí bez kyslíku, aby třešeň pokračovala v fermentaci a macerovala v sudech po určitou dobu. V sudu je teplota monitorována a udržována kolem 22-25c ve stínu. Tato šarže byla macerována více než 90 hodin.

Káva se poté přenese do lůžek, kde se suší po dobu 20 až 30 dnů.

  • SCA score: 92,00
  • Producent: Gloria Esperanza Mejia
  • Nadmořská výška: 1,500m n.m. 
  • Proces: Anaerobicky fermentovaný Natural 
  • Sklizeno: Leden 2020 

 

Gardelli doporučený Brew Guide: 

Další kávy od Gardelli Coffee

Hodnocení (1x)

Hodnocení celkem
5.0 / 5
Doporučuje
100%
1 z 1 uživatelů
Lenka ověřený zákazník 23. Srpen, 2022
Doporučuje produkt
250g
1500 kč za 250g zrnkové kávy? Když ta káva pochází od Gardelli, má člověk jistotu, že se opravdu bude jednat o něco speciálního. :)
A tato káva mě vskutku nezklamala. Zařadila se k nejlepším, jaké jsem kdy měla!
Nutno říct, že by asi nechutnala každému - je opravdu hodně výrazná, plné, hutné tělo, kyselost je velmi dominantní, chvílemi až štiplavá (ale to mi právě na této kávě strašně chutnalo!).
Chuťový profil naprosto odpovídá, na první doušek vás doslova omámí chuť hořké čokolády a třešní, když však kávu chvíli vychutnáváte, začnete rozeznávat i sladkou chuť manga (vážně se mi ještě nestalo, že by byla nějaká chuť v kávě tak snadno rozpoznatelná!)
Tuhle kávu jsem si vychutnala do posledního šálku a nechávala jsem si ji opravdu jen na zvláštní příležitosti, přesně, jak si to zaslouží.
Pro někoho by mohla být odrazující cena. Já jsem přesvědčená, že připlatit si za kvalitu rozhodně není škoda peněz.
Největší zápor je, že to byla opravdu raritka a skladem bylo jen pár kousků. Jsem ráda, že se mi jeden podařilo ukořistit. Tuhle kávu bych si i přes vyšší cenu určitě koupila znovu!
Recept
Metoda přípravy: V60
Káva (g): 16g (ale zkoušela jsem i 18g a 20g na 300ml vody)
Voda (g): 250g
Teplota vody: 94°C
Mlýnek (nastavení): 22 clicks Timemore Chestnut C2
Proces: Gardelli method (na youtube), Hoffmann method (za mě nejlepší výsledek), Tetsu Kasuya

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5905 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice