Výběrová káva Honduras EL COLIBRI ESMERALDA z italské pražírny Gardelli Specialty Coffees je charakteristická tóny fíku, třešní, manga, balsamika, a hořké čokolády. Tato káva je "prémiovou raritkou" která si zasloužila ohodnocení 92,00 bodů.
Gloria Esperanza Mejia je majitelkou malé farmy zvané Las Palmas v oblasti Copan v Hondurasu. Tato speciální nanolotka byla zpracována a fermentována pomocí kontrolované anaerobní přírodní techniky po dobu více než 90 hodin, což vedlo k velkolepým výsledkům! Tato metoda je v Hondurasu velmi vzácná a Gloria chtěla tuto speciální partii pojmenovat po velmi vzácném ptáku – El Colibrì Esmeralda. Gloria, její manžel a dcera žijí všichni na farmě a většinu farmářských prací dělají sami. Navzdory tomu, že neměla žádné agronomické vzdělání ani zkušenosti s výrobou kávy, byla Gloria nucena převzít vedení farmy v roce 2011 poté, co si její manžel vážně poranil záda a přestal pracovat. Krátce poté, co převzala vedení, farmu zdecimovala rez kávových listů. Kvůli nemoci nebyla Gloria dva roky po sobě schopna vyrobit ani jeden exportovatelný pytel ze své sklizně a byla velmi blízko tomu, aby přestala s kávou. V roce 2016/17 se Gloria rozhodla zúčastnit agronomického projektu, což znamenalo, že technický tým každý týden navštěvoval Las Palmas, aby koordinoval sběr na farmě. Nyní Gloria vyrábí různé loty pomocí různých procesů, včetně loty červeného a žlutého honey procesu. V současné době Gloria také učí farmáře v této oblasti o ekologickém zemědělství; na své farmě poskytla prostor, který pěstitelé společně využívají k výrobě organického hnojiva.
Proces Fermentace:
Kávové třešně jsou dodány do mlýna, kde jsou probrány a rozhodnou o postupu pro kávu v závislosti na prostoru a na tom, co již výrobce udělal. Třešeň je očištěna a omyta a poté ponořena do vody, aby se odstranily všechny nezralé třešně. Poté se umístí do sudů, které jsou utěsněny, aby se vytvořilo prostředí bez kyslíku, aby třešeň pokračovala v fermentaci a macerovala v sudech po určitou dobu. V sudu je teplota monitorována a udržována kolem 22-25c ve stínu. Tato šarže byla macerována více než 90 hodin.
Káva se poté přenese do lůžek, kde se suší po dobu 20 až 30 dnů.
- SCA score: 92,00
- Producent: Gloria Esperanza Mejia
- Nadmořská výška: 1,500m n.m.
- Proces: Anaerobicky fermentovaný Natural
- Sklizeno: Leden 2020
Gardelli doporučený Brew Guide: