Tato káva byla zpracována naturální metodou. To vedlo k velkolepým výsledkům! Honduras Colibri Esmeralda vás ve vašem šálku espressa zaujme svým sladkým a ovocným chuťovým profilem broskve, švestek, karamelu, a kakaových bobů.
Honduras Colibri Esmeralda je produktem Glorie Esperanza Mejia, která je majitelkou malé farmy zvané Las Palmas v oblasti Copan v Hondurasu. Gloria, její manžel a dcera žijí všichni na farmě a většinu farmářských prací dělají sami. Přesto, že neměla žádné agronomické vzdělání ani zkušenosti s výrobou kávy. Byla Gloria nucena převzít vedení farmy v roce 2011 poté, co si její manžel vážně poranil záda a přestal pracovat. Krátce poté, co převzala vedení, farmu zdecimovala rez kávových listů. Kvůli nemoci nebyla Gloria dva roky po sobě schopna vyrobit ani jeden exportovatelný pytel ze své sklizně. Byla velmi blízko tomu, aby přestala pracovat s kávou. V roce 2016/17 se Gloria rozhodla zúčastnit agronomického projektu. To znamenalo, že technický tým každý týden navštěvoval Las Palmas. Aby koordinoval sběr na farmě. Nyní Gloria vyrábí různé loty pomocí různých procesů, včetně loty červeného a žlutého honey procesu. V současné době Gloria také učí zemědělce v této oblasti o ekologickém zemědělství; na své farmě poskytla prostor, který pěstitelé společně využívají k výrobě organického hnojiva.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1350 m. n. m.
- Sklizeň: únor 2023