Honduras Cielito Lindo z pražírny Tim Wendelboe je káva, která vás vezme na cestu plnou chutí, jako kdybyste objevovali tajemný les plný překvapení. Představte si, že se ponoříte do světa, kde lesní ovoce, bohaté víno a jemné bylinky tančí dohromady v harmonické symfonii chutí. Každý doušek této kávy je jako malé umělecké dílo, které kombinuje svěžest a komplexnost v dokonalé rovnováze. Je to jako mít v šálku kousek přírody, který probudí vaše smysly a zanechá ve vás touhu po dalším doušku.
Odrůda Ihcafe 90 je hybrid mezi Timor Hybrid a Caturra, vyvinutá Honduraským institutem pro kávu (IHCAFE), což jí dalo jméno. Přestože byla dlouho považována za odolnou vůči listové rzi, nedávné studie v Hondurasu ukázaly, že je vůči této chorobě zranitelná a také citlivá na houbové onemocnění zvané Ojo de Gallo. Obecně se má za to, že Ihcafe 90 má vynikající chuťový potenciál pouze v nižších nadmořských výškách, ale na farmě Cielito Lindo tato odrůda překonává očekávání a produkuje pozoruhodné kávy. Důkazem je, že se několikrát umístila v top 10 v soutěži Honduran Cup of Excellence a v roce 2019 dokonce vyhrála Nordic Roaster Competition.
Kávové třešně jsou pečlivě ručně sbírány pod dohledem Jobneela a následně tříděny a namáčeny do čisté vody, aby se zajistila maximální kvalita. Po odslupkování zrna podstoupí suchou fermentaci po dobu 12–14 hodin, následně se opláchnou a fermentují znovu dalších 12–24 hodin. Poté jsou promyta, aby se odstranila vadná zrna. Káva se pak suší na vyvýšených postelích pod stínem u Jobneelova domu po dobu 14–20 dní, přičemž se odstraňují všechny nečistoty. Nakonec je zabalena do vzduchotěsných pytlů GrainPro, připravena k mletí, vakuovému balení a exportu.
- Poducent: Jobneel Caceres Dios & Extreberto Caceres Gutierrez