Výběrová káva Guatemala YULCHEN z české pražírny Rustynails je charakteristická tóny perníku, rozinek a kandovaného pomeranče.
Sebastian Diaz Ramirez, který je ve své rodině pěstitelem kávy 2. generace, je důvodem, proč tato zrna pocházejí z malé farmy s výrobní kapacitou pouze 1 tuna ročně v Huehuetenango, oblast Petatan. Sebastian během své sklizně sbírá pouze zralé kávové plody jeden po druhém a téhož dne je loupe a fermentuje po dobu 24 hodin. Yulchen znamená „mezi kameny“ v místním jazyce Popti, kterým mluví Guatemalané.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1.740 - 1.810 m.n.m.