Tato Guatemala je káva se sirupovou sladkostí, která vám ponechá téměř sametový pocit v ústech. Tělo, které připomíná javorový sirup, doplňují kyselé tóny mandarinek, které kávě dodají jasný a pikantní nádech. Lahodné tóny broskví v šálku dodávají šťavnatý a tropický nádech, zatímco tóny borůvek přispívají k jemné ovocné hloubce celkového chuťového profilu. Dohromady se jedná o harmonickou kávu, která zajistí jedinečný senzorický zážitek.
Od 50. let 20. století pěstují většinu kávy produkované v oblasti Nuevo Oriente drobní pěstitelé. Postupně začala kávu produkovat většina farem nacházejících se v hornaté oblasti - reagovaly tak na rostoucí celosvětovou poptávku po této specialitě. To vedlo k obnově a celosvětovému uznání jedné z nejizolovanějších guatemalských oblastí. Tato deštivá a zamračená oblast má na poměry sopečného terénu poměrně zajímavé složky půdy, která obsahuje horniny bohaté na minerály a živiny, což je velmi odlišné ve srovnání s jinými oblastmi s vulkanickou činností.
Když byla v roce 2012 Finca El Duranzo zakoupena, nebyla na pozemku jediná kávovníková rostlina. Původně sloužila lesnímu hospodářství, ale v sezóně 2013-2014 byla vykácena a vysazena káva. Přestože je farma mladá, rodina Ventura se zabývá pěstováním kávy již po 5 generací.
Po sklizni na farmě Finca El Duranzo, je káva převezena na hlavní farmu rodiny, do Rabanales. Káva je na farmu dopravena v brzkých ranních hodinách (cesta do Rabanales trvá 9 hodin), kde dále odpočívá do následujícího dopoledne. Třešně projdou depulpací (odstranění dužiny a slupky), pričemž se malá část dužiny ponechá na zrnku. Zrnka se přesunou na vyvýšené terasy, kde jsou sušeny 8-13 dní. Samozřejmostí je pravidelné otáčení a kontrola relativní vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1 300 - 1 700 m n. m.