Experimenty Felipeho Contrerase se zpracováním vedou u kávy Guatemala Gascon od pražírny La Cabra Coffee k tónům sladkých třešní, hořké čokolády a karamelu v šálku.
Felipeho Contrerase inspiroval ke kávě jeho dědeček Gildardo. Gildardo měl vždy malou zahrádku s několika kávovníky a každý rok sklízel a zpracovával malou úrodu jako koníček. V roce 2012 koupil 40hektarovou farmu poblíž města San Juan Gascon v guatemalské oblasti Antigua jako projekt na důchod.
Naturalní nebo suché zpracování je tradiční postup, který se používá po generace. Při kontrolovaném a pečlivém zpracování mohou kávy zpracované suchou cestou přinést chuťové zážitky, které se u promytých káv nevyskytují, hluboké ovoce a květiny, obvykle s těžší chutí v ústech a nižší kyselostí. Třešně se nejprve roztřídí a poté se rozloží v tenkých vrstvách (2-6 cm) na vyvýšená sušící lůžka. Ty se téměř vždy používají u vysoce kvalitních naturálních káv, protože usnadňují proudění vzduchu kolem kávy při sušení a umožňují rovnoměrnější sušení. Je velmi důležité, aby se káva třídila velmi pečlivě již na začátku procesu sušení, protože všechny třešně rychle tmavnou a není možné oddělit nedozrálé a přezrálé třešně. Třešně se často obracejí, aby se zabránilo tvorbě plísní nebo nadměrné fermentaci, dokud nedosáhnou vlhkosti pod 20 % a vnější vrstva třešní se nezmenší a nezčerná. Tento proces trvá 2 až 4 týdny v závislosti na povětrnostních podmínkách.
- Producent: Felipe Contreras
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Sklizeň: únor 2023