Výběrová káva Guatemala FINCA PINOS ALTOS z italské pražírny Gardelli Coffee je charakteristická tóny hrušek, ostružin a granátového jablka s příjemným aroma sladkého karamelu.
Pablo Chuy Flores je čtvrtou generací pěstitelů kávy a majitelem farmy Finca Pinos Altos, která se nachází v oblasti Ayarza v Guatemale, v nadmořské výšce 1 800 až 2 300 m n. m. Všichni členové rodiny se podílejí na chodu farmy, aby následná pátá generace pěstitelů kávy byla připravena převzít podnik. Finca Pinos Altos je jednou z nejvýše položených farem v zemi a její název je odvozen od vysoké nadmořské výšky, ve které leží - proto "altos". Podnebí je zde zcela jedinečné, což umožňuje pěstování některých atypických odrůd. Na farmě pracuje přibližně 45 pracovníků na plný úvazek a 95-170 sezónních zaměstnanců, kteří jsou najímáni během doby sklizně. Pracovníkům je poskytováno ubytování, sociální zařízení, všeobecné zdravotní a dopravní výhody. Rodina si získala respekt místní komunity díky svému úsilí v oblasti zalesňování, ochrany vodních zdrojů a projektů rozvoje komunity, jako jsou zdravotnické a školní programy.
Proces suchého zpracování kávy se zdá být jednoduchý: plody se utrhnou, položí se na slunce, dokud nezmění barvu z červené na hnědou až téměř černou, a poté se v jednom kroku odloupne silná vysušená vnější vrstva, aby se odkryla zelená zrna. Tato metoda je vhodná pro suché oblasti, kde slunce a teplo mohou vysušit semena uvnitř neporušené slupky. Vzhledem k tomu, že metoda nevyžaduje žádné speciální podmínky ani vybavení, je metoda suchého procesu výchozí pro výrobu levné komoditní kávy v oblastech, které mají vhodné klima schopné sušit plody a semena. Ve vlhkých nebo mokrých oblastech je však neúspěšná. Pokud sušení neprobíhá dostatečně rychle, plody degradují, hnijí nebo se pokryjí plísní. Kávy zpracované suchou cestou mohou být také značně nekonzistentní. Pokud chcete čistě ovocný, sladký a intenzivní šálek, vyžaduje suchý proces více ruční práce než mokrý proces. I ti nejpečlivější sběrači sundávají z větve zelenou nezralou nebo polozralou kávu, stejně jako sbírají červené zralé třešně. Pokud je neodstraní v prvních dnech sušení, změní se zelená barva na hnědou, kterou je následně těžké odlišit od zralých plodů.
- Nadmořská výška: 1800 - 2300 m n.m.
- Producent: Pablo Chuy Flores