Výběrová káva Guatemala ERICA SANCHEZ z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny karamelu, hrušky, tamarindu a koření masala chai.
Guatemala je nádherná a divoká země, na které se podepsala desetiletí válek a sopečných erupcí. Farma Eriky Sanchez leží v hornaté oblasti San Antonio Huista ve známém regionu Huehuetenango. Na své farmě La Montaña pěstuje kávu odrůd Caturra, Bourbon a Pache. Svou farmu udržuje pomocí organických hnojiv, které přímo na místě vyrábí. Erika nepoužívá žádné chemické přípravky a také diverzifikovala ostatní plodiny, které na farmě pěstuje, aby tak zajistila udržitelnou budoucnost celého farmaření. Díky pravidelným sopečným erupcím je půda zásobena potřebnými minerálními látkami, které tak dávají vyniknout unikátním chuťovým profilům guatemalské kávy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.
- Zpracovatelský závod: Erika Sanchez