Výběrová káva Guatemala EL ZAPOTE - geisha ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny mandarinek, limetek, liči a hnědého cukru.
Farma El Zapote se nachází v nadmořské výšce 1 800 metrů v regionu Huehuetenango v blízkosti hranice mezi Guatemalou a Mexikem. Zrnka odrůdy Geisha byla vypěstována a také zpracována producentem Hermanem Perezem a on je již pátou generací Perezů, kterým farma EL Zapote patří. Celá jeho rodina žije ve městě Huehuetenango a během sklizně od ledna do dubna se stěhuje na farmu, kde zaměstnává 150 až 200 lidí žijících v blízkosti jeho farmy. Jeho tvrdá práce a zkušenosti se ukázaly ve vzorku, který se k nám dostal a my jsme si její chuť zamilovali. Limetka, mandarinka, liči a hnědý cukr nás omámily a hned nám bylo jasné, že tuto exkluzivní kávu musíme dostat k vám domů.
Káva je zpracována promytou metodou, kdy po ruční sklizni zralé třešně putují do depulpačního stroje, kde se naruší jejich slupka a odstraní se dužina. Pod ní se stále nachází sliznatá vrstva, kterou je třeba omýt a po tomto důkladném promývání je káva rozprostřena na vyvýšené postele, kde se na slunci suší, pro dosažení optimální vlhkosti. Zároveň je pečlivě kontrolována a pravidelně převracena, aby sušení probíhalo co nejrovnoměrněji.
- Producent: Herman Perez
- Nadmořská výška: 1800 m n.m.
- Sklizeň: 4/2021