Výběrová káva Etiopie YIRGACHEFFE ARAMO z britské pražírny Caravan Coffee Roasters je charakteristická tóny borůvkového koláče, třešní a rumu.
Oblast Yirgacheffe produkuje jedny z nejunikátnějších příchutí kávy na světě, částečně díky místnímu terroiru a dosud neprozkoumané genetice etiopských kávovníků. Zpracovací stanice Aramo (která zpracovává také promyté a naturální kávy) sbírá třešně od okolních farmářů, kteří žijí ve velmi vysokých nadmořských výškách kolem 2.000 metrů nad mořem. Káva je obrovskou součástí místního života v hornaté oblasti Yirgacheffe, kde je průměrná velikost farmy menší než 1 hektar a zemědělci tradičně pěstují obilné plodiny, jako je kasava, kukuřice a čirok. Ačkoli nejsou certifikovány, drtivá většina etiopských kávových farem je označována jako „pasivní organické“, což znamená, že nepoužívají žádné chemické pesticidy ani hnojiva.
Tato konkrétní šarže byla zpracována mírně odlišně než tradiční přírodní metodou pomocí krátkého, ale silného zásahu zvaného „anaerobní fermentace“ ke zvýšení ovocných a alkoholových tónů v šálku. To zahrnuje uložení zralých sklizených třešní ve vzduchotěsných pytlích po dobu až 24 hodin před sušením, což umožňuje pokračování přirozeného procesu zrání a rozvoj ještě složitějších cukrů. Výsledkem je silně expresivní šálek s neobvyklými chuťovými tóny, dokonce i na kávy pocházející právě z oblasti Yirgacheffe.
- Producent: 650 drobných farmářů, stanice Aramo
- Nadmořská výška: 1.995 - 2.020 m.n.m.