Kdo by nechtěl tak lahodnou kávu. Chuť, úroveň a kvalitu - tohle všechno najdete v Etiopii SEDE NATURAL od polské pražírny HAYB Speciality Coffee. Výsledek vaší filtrované kávy bude květinový a ovocný a hledat v ní můžete tóny černého čaje, sušených meruněk a rebarbory.
Region Yirgacheffe je považován za rodiště kávovníku. Je to mikroregion na jihu Etiopie, který spadá pod větší region Sidama. V tomto lotu se nachází káva od přibližně 5000 farmářů a 10 zpracovatelských stanic. Většina káv pochází od malých farmářů, kteří vlastní kolem 0,7ha a proto se káva musí zpracovávat společně. Jedna stanice dokáže zpracovat přibližně 5 kontejnerů promytých káv a 4 kontejnery káv zpracovávaných suchou metodou. V daném regionu je průměrná roční produkce mezi 40 až 50 kontejnery.
Mycí stanice zpracuje téměř tunu plodů ročně - mají dynamiku a neustále zlepšují svou infrastrukturu. Kávy naturálně zpracované, jako je tato, jsou po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na africké postele, kde se suší 21 dní na 134 lůžkách na slunci. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Plocha, která k tomu slouží, má rozlohu téměř čtyř plnohodnotných fotbalových hřišť. Jedná se o skutečnou megaprodukci, ale se zachováním řemeslné zručnosti dvorních nadšenců. Zkušenost se zpracováním kávy nám vrací velmi čistý a šťavnatý nápoj, velmi klasický. Nejen pro milovníky etiopské kávy!
- Nadmořská výška: 1600 - 1900 m. n. m