Představujeme vám kávu, která je opravdovým zážitkem pro všechny milovníky květinových a ovocných chutí. La Cabra, dánská pražírna, přichází s anaerobně zpracovanou geshou z Etiopie, která v šálku skrývá šťavnatou chuť čerstvého tropického ovoce společně s jemným aroma fialek.
Gesha Village leží v oblasti Bench Maji v jihozápadní Etiopii, nedaleko hranic s Jižním Súdánem. Tato oblast se nachází ve vysokohorských vlhkých lesích, kde Velká příkopová propadlina přechází do Jižního Súdánu. Je také považována za místo zrodu kávy Arabica a stále je domovem velké genetické rozmanitosti. Na farmě Gesha Village je však v centru pozornosti jedna odrůda: Geisha. Adam Overton a Rachel Samuelová se poprvé vydali do Etiopie v roce 2007, aby zde natočili dokument o jedinečném způsobu produkce kávy, a tuto zemi si zamilovali. Během této krátké cesty se rozhodli, že se do země nakonec přestěhují a sami začnou kávu produkovat. Našli si pozemek o rozloze 471 hektarů v oblasti Bench Maji, západněji, než se v Etiopii běžně pěstuje výběrová káva, v odlehlé oblasti nedotčeného vysokohorského lesa. Divoký les zůstal zachován, protože zde byla vysazena káva, čímž se zachovalo co nejvíce biologické rozmanitosti, která je pro etiopský způsob produkce tak důležitá, a zároveň poskytl dostatek stínu pro křehké stromy Geisha.
Metoda "Mossto Anaerobic" zahrnuje šťávu z kávových plodů, přidání dalšího cukru do fermentace, aby se vytvořil divoký projev a zároveň se zachovaly čisté a květinové vlastnosti odrůdy. Při tomto postupu se káva zbavuje slupek, ale na zrnech se ponechává co nejvíce lepkavé slizové vrstvy. Káva se poté přemístí do plastových nádrží, kde se uzavře bez přístupu kyslíku, spolu s čerstvou šťávou z rozdrcených kávových třešní v poměru 1 litr šťávy na 8 kg slupek zbavené kávy. Tato šťáva se také nazývá mossto, odtud název procesu. Kvašení je poměrně dlouhé, trvá 80 hodin, přičemž se nádrže často otáčejí, aby se šťáva a káva rozdělily a zajistilo se rovnoměrné kvašení. Káva se pak suší jako při metodě honey se stále ještě přichyceným slizem, podobnou metodou jako mnoho káv z Gesha Village. Káva se ukládá na africká vyvýšená lůžka, zpočátku v tenkých vrstvách po dobu prvních tří dnů, poté se přesune k sušení ve stínu. Cílem tohoto rychlého počátečního sušení je minimalizovat fermentaci na lůžkách a postupným dokončením procesu minimalizovat poškození buněčné struktury kávy, což je nezbytné pro zachování její svěží a jasné chuti po delší dobu.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.