Pokud jste milovníkem kávy, nejspíše už víte, že Etiopie je nejen kolébkou kávy, ale také zemí s neuvěřitelným spektrem chutí. Ethiopie MUNDAYO představuje svěží symfonii chutí - od tónů citrónové trávy přes broskve až po špetku Earl Grey čaje. Se svým jasným profilem s vyšší kyselostí, mírnou sladkostí a lehkou hořkostí je tato káva skutečným BeBerry skvostem.
Ve středisku AASH PLC, v nadmořské výšce okolo 1950 metrů, se skloubily tradiční metody s moderním přístupem. Po změně vlastníka v roce 2019 začala tato organizace úzce spolupracovat s místními pěstiteli. Kolem 750 místních drobných farmářů dodává svou kávu právě sem. Tyto farmy, osázené kombinací tradičních odrůd a místních kmenů, vytvářejí jedinečnou směs, která odráží charakter regionu Harrar - ovocný a vinný, ale zpracovaný s nejvyšší pečlivostí.
Zpracování kávy promytou metodou, jakou praktikuje AASH středisko, je skvělým příkladem tradičního přístupu spojeného s rodinným zázemím. Místní farmáři ručně vybírají zralé kávové třešně a doručují je do střediska k dalšímu zpracování. Zde jsou třešně vizuálně tříděny a následně zbaveny slupky. Káva pak fermentuje v nádržích 36 až 48 hodin, po kterých je důkladně omyta. Na konci tohoto procesu se káva suší na vyvýšených postelích a pravidelně se promíchává, což zajišťuje rovnoměrné sušení během 7 až 11 dní.
- Nadmořská výška: 1950 m n. m.
- Sklizeň: jaro 2023
- Farma: AASH PLC washing station