Nenechte si ujít tuto jedinečnou kávovou lahůdku od pražírny The Coffee Collective. Tato káva původem z Etiopie, která byla zpracována metodou anaerobic natural, se vyznačuje svým intenzivně šťavnatým aroma kombuchy, plodu morušky a jahod společně s lehkostí zeleného jablka. Užijte si i vy každý doušek této kávy plného překvapení.
Mulugeta Muntasha, producent kávy v Bursa Kebele v Arbegona Woreda v etiopské oblasti Sidama, se věnuje pěstování kávy již 15 let a spolupracuje s farmáři na pěstování organické kávy v nadmořské výšce až 2 300 m n. m. Ročně sesbírá 120 000 kilogramů třešní a snaží se o spravedlivou kompenzaci pro zemědělce, ale v minulosti se potýkal se s problémy. Prostřednictvím soutěže Cup of Excellence (COE) se snaží zajistit vyšší ceny, aby se zlepšily odměny farmářů, a v roce 2021 se jeho káva dostala na seznam vítězů. V roce 2022 Mulugetova farma, která nyní spolupracuje s 320 pěstiteli, vyprodukovala anaerobně zpracovaný lot, který ovládl etiopský COE. Mulugeta ale nadále pokračuje ve zlepšování, převážně tedy v zaměření na špičkovou kvalitu promytých a naturálních odrůd.
Zpracování kávy metodou anaerobic natural dodává její chuti jedinečnou hloubku. Po sběru se pečlivě vybrané kávové třešně umístí do hermeticky uzavřených plastových nádob, kde fermentují bez přístupu kyslíku. Tento proces umožňuje třešním fermentovat vlastními enzymy, což vytváří unikátní chemické reakce a zintenzivňuje chutě a aroma. Po fermentaci se třešně suší na slunci na sušicích stolech, kde pokračuje další fermentace, která dále prohlubuje jejich charakter a komplexnost.
- Nadmořská výška: 2300 m n. m.