Výběrová káva Etiopie MALAWO HONEY ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny broskve, medu, jasmínu, limetky a květin.
Daye Bensa je zpracovatelská stanice, do které přispívá 563 farmářů z okolí. Stanice takto zpracovává pouze malé množství opravdu kvalitních mikrolotů. Pro stanici Daye Bensa je sledovatelnost jejich mikrolotů nesmírně důležitá. Vedou proto velmi pečlivě knihu záznamů. Když přijde sklizeň, všechna zrna se třídí podle vesnic a mikroregionů a jejich zpracování probíhá odděleně. To je klíčem k zajištění nejvyšší úrovně kvality. Daye Bensa se taky intenzivně věnuje místní komunitě. Systém odměn za kvalitu, konzistenci a množství pomáhá vylepšovat místním farmářům příjmy a životní úroveň. Zaměřují se také na vzdělání a spolupracují s ředitely škol ve vesnicích obklopujících farmu a poskytují jim prostředky na školní materiály pro studenty.
Na farmě Gatta provozuje zpracovatelská stanice Daye Bensa svůj speciální program. Vybrali jsme pro vás místní odrůdy 74225 a 74212. Při zpracování honey metodou se káva vyloupe pouze částečně a nechá se fermentovat a sušit jen v dužině. V kávě Ethiopia Malawo zůstává při zpracování na zrnech část dužiny z kávové třešně. Zrna vybrané kvality se tak suší na afrických lůžkách společně s dužinou. Farma Gatta je pojmenována podle vodopádu, u kterého se nachází, a je obklopena stromy, které jsou údajně více než sto let staré. Na farmě Gatta často pracují celé rodiny, muži se starají o ruční sběr třešní a ženy o jejich zpracování. Náš pozemek se jmenoval Malawo, což v překladu znamená med. Tento název dokonale vystihuje chuťový profil plný broskví, medu, jasmínu, limetky a květin.
- Pěstitel: Asefa Dukamo Korma
- Nadmořská výška: 2210 m n. m.
- Sklizeň: únor 2022