Výběrová káva Etiopie KABIRA z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny medu, sušené limetky a ibišku.
Mustefa Abakeno je kávový producent, který vlastní 18 hektarů půdy poblíž města Agaro v zóně Jimma v západní Etiopii. Jeho farma se nachází v nadmořské výšce 2 040 m.n.m. a je osázena kávovými odrůdami z výzkumného centra Jimma. Mustefa má malou polní laboratoř. V roce 2020 si pořídil vysoce kvalitní měřič vlhkosti, aby zajistil rovnoměrnou vlhkost napříč zrny, než je uloží do skladu. V současné době školí zemědělce správné zemědělské praxi (GAP), aby zlepšili kvalitu a produktivitu své kávy. Registrován jako vývozce je teprve od roku 2018, protože se před registrací chtěl ujistit, že bude moci svou kávu prodávat přímo odběratelům. To se mu podařilo po změnách předpisů v tomto roce.
Mustefa vlastní malý stroj na odstranění kávové slupky a dužiny (tzv. depulper), který využívá při zpracování promytých káv. Vzhledem k nedostatku vody v oblasti a omezeným možnostem prostoru, fermentuje kávu po velmi krátkou dobu (8 hodin). Poté ji přesune na sušicí postele na 13-16 dní. Takto zpracovaná káva se ve výsledku velmi podobá honey zpracované kávě. Zpracovatelská stanice s názvem Beshasha slouží ke zpracování jeho vlastní kávy, ale také kávy od okolních pěstitelů, kterou uchovává odděleně. Aby mohl Mustefa zpracovávat i kávu od místních farmářů, potřeboval navýšit kapacitu a tak v roce 2020 získal i druhou mycí stanici nazvanou Kabira. Všichni Mustefovi pěstitelé jsou sousedé z okolí a každý z nich má 4 až 10 hektarů půdy. Vzhledem k rozdílné poloze a jinému mikroklimatu se Beshasha téměř výhradně zaměřuje na promyté kávy, zatímco Kabiru, která má více prostoru pro sušící postele, využívá k naturálnímu zpracování kávy.
- Zpracovatelský závod: Kabira
- Nadmořská výška: 2040 m n.m.