Výběrová káva Etiopie HAMASHO z nizozemské pražírny Friedhats je charakteristická tóny květin, mléčné čokolády a výraznou sladkostí.
Kávička ze skupina Daye Bensa pochází z mycí stanice Hamasho, která se rovněž nachází v dnes již proslulých horách Bombe v oblasti Sidama Bensa. Tato mycí stanice má 1500 členů, kteří pěstují kávu v jejím okolí v nadmořské výšce kolem 2300 metrů. Tato vysoká nadmořská výška má za následek pomalé zrání, a tedy i malá zrna. Jedná se o krásnou kávu na závěr před příchodem nové sklizně. Je tropická, květinová a sladká jako léto!
Třešně Hamasho se zpracovávají v mycí stanici Hamasho. Zrna rostou velmi hustě, se silnou koncentrací menších zrn, což odráží pomalé zrání ve vyšších nadmořských výškách. Takto promyté Hamasho se fermentuje za sucha po dobu 36 až 72 hodin a poté se suší na afrických lůžkách s čistými plastovými sítěmi a plachtou po dobu přibližně 9 až 12 dní na vlhkost kolem 10 %. během vysokého slunce se lůžka zakrývají, aby se zabránilo nadměrnému sušení.
Daye Bensa je společnost zabývající se vývozem kávy, kterou v roce 2006 založili bratři Asefa a Mulugeta Dukamovi. Spolupracují s pražírnami v oblasti Sidama Bensa, včetně tolik oblíbených Bombe, Shantawene, Keramo a Hamasho, které taky můžete ochutnat.
- Nadmořská výška: 2300 m n. m.
- Mycí stanice: Hamasho