Výběrová káva Etiopie HALO HARTUME z norské pražírny Langora je charakteristická tóny bergamotu, černého čaje, tropického ovoce a jasmínu.
Yirgacheffe je hlavní oblast kávy v Etiopii. Promývací stanice Halo Hartume se nachází v srdci jedné z nejvyšších poloh pro pěstování kávy a má ideální polohu pro příjem a zpracování vysoce kvalitní kávy. Majitel Haile Figa je rodák z Gedebu s více než desetiletou praxí v kávovém průmyslu. Za podpory Figova zaměření na silné vztahy a budování komunity dodává do stanice třešně více než 560 producentů. Způsoby hospodaření v Yirgacheffe zůstávají do značné míry tradiční. Pěstitelé v Yirgacheffe obvykle pěstují kávovníky společně s jinými potravinářskými plodinami. Zemědělci v Yirgacheffe obvykle používají velmi málo hnojiv a pesticidů, pokud vůbec nějaké. Většina zemědělských prací se vykonává ručně a jen velmi málo úkonů je mechanizováno, a to i při zpracování.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1950 - 2200 m n. m.