Bohatá káva s výrazným aromatem zralých meruněk, doplněná chutí černého čaje a jasmínu. Takhle má chutnat pořádný naturální filtr!
Stanice Gagari Gutiti se nachází v kebele Banko v okrese Gedeb, v zóně Gedeo, v regionu "Jižní národy, národnosti a lidy" (SNNP) v Etiopii. Stanice se nachází nedaleko města Gedeb a je obecně považována za součást oblasti pěstování kávy Yirgacheffe. V průběhu několika let si tato oblast získala vynikající pověst díky kvalitním kávám a produkuje některé z nejvyhledávanějších mikrolotů na světě. K vysokému postavení káv Yirgacheffe přispívá kombinace vysoké nadmořské výšky (v některých oblastech až 2 200 m), úrodné půdy, stálých a vydatných dešťů a bohatých místních znalostí.
Tento lot byl naturálně zpracován s prodlouženou anaerobní fermentací ve vakuově uzavřených sudech. Zralé třešně pěstované ve stínu se sklízejí selektivně podle hodnoty Brix, aby se zajistila optimální zralost a obsah cukru. Po dodání do stanice jsou třešně podrobeny mimořádně důkladnému ručnímu třídění a také floataci v čisté vodě, aby se oddělily méně husté třešně nižší kvality. Vybrané třešně se poté fermentují ve vakuově uzavřených plastových sudech. Na horní části sudu je připevněn speciální ventil, který umožňuje únik oxidu uhličitého a zároveň nepropouští do nádoby žádný vzduch.
Následně jsou třešně pomalu sušeny na vyvýšených afrických záhonech po dobu 20-22 dnů. Přes den se pravidelně hrabou a otáčejí, aby se zajistil rovnoměrný proces sušení; mezi 12. a 15. hodinou se přikrývají, aby byly ochráněny před přímým sluncem. V noci jsou chráněny před deštěm a vlhkostí. Po celou dobu se měří vlhkost a aktivita vody — tyto údaje určují, kdy je proces sušení ukončen. Káva se dále nechá přibližně měsíc odpočívat.
- Nadmořská výška: 1 900 m n. m.