Etiopie GUJI

od Rocket Bean Roastery

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Rocket Bean Roastery
Země původu
Etiopie výběrová káva Etiopie
Region
Guji
Odrůda
Heirloom
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Suché (natural)
Chuťový profil
Meruňky, Earl Grey, Liči, Karamelky
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Další ze série 'klasických etiopek'. Ovocný profil liči a meruňěk doplňují jemné, květinové tóny Earl Grey. V dochuti zase ucítíte sladkost karamelek. Káva je certifikována jako organická, což je uznáním místního know-how, které je ohleduplné k lidem a životnímu prostředí.

Vesnice Hangadhi se nachází několik kilometrů od města Shakisso v oblasti Guji. Společnost Guji Highland Coffee Plantation zde zřídila sušárnu s přibližně 40 africkými lůžky. Do sušárny svou kávu dováží zhruba 30 zemědělců, kteří obdělávají okolní pozemky. Jedná se o malé rodinné farmy o průměrné rozloze jen několika hektarů, které zemědělci s prastarým know-how obdělávají výhradně ručně. Káva se zde pěstuje v sadech s využitím polykulturních zemědělských systémů, v nichž se mísí fazole, zelí a enset. Tato poslední rostlina, které se kvůli jejímu tvaru říká také "falešný banán", zaujímá v zemědělském systému regionu důležité místo, protože její kořen se používá v základní stravě místních obyvatel.

V prosinci, kdy kávové třešně dosáhnou své zralosti, je ručně sbírají etiopští drobní pěstitelé. Po sklizni se úroda převáží do mycí stanice Gotiti, kde se kávové třešně ručně třídí. Poté se třešně ukládají na plastové plachty na vyvýšených lůžkách pro sušení kávy. V tomto bodě jsou třešně přemístěny na 15-20 cm silné vrstvy a poté se srolují do igelitu. V tomto okamžiku začíná prodloužená fermentace (nazývaná také - Pile up fermentation), která poskytuje další čas pro kvašení cukrů, čímž se obohacuje a zintenzivňuje potenciální chuť zrn. Kvašení trvá až 48-72 hodin v závislosti na počasí a teplotě třešní. Po ukončení fermentace se třešně suší na lůžkách po dobu deseti dnů. Nakonec se fazole roztřídí podle vad a později podle velikosti ve skladu mycích stanic. Poté se káva skladuje po dobu 1-2 měsíců. Poté se dodává zákazníkům v jutových pytlích.

  • Nadmořská výška: 2 100 - 2 200 m n. m.
  • Sklizeň: 11-12/2021

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5353 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice