Výběrová káva Etiopie DIIMA BENSA - natural ze švédské pražírny Koppi Fine Coffee Roasters je charakteristická tóny borůvek, zmrzliny, karamelu.
Promývací stanice Bensa se nachází na hranici regionů Sidamo a West Arsi. Sidamo je všeobecně známější region, ale díky postupné privatizaci kávového průmyslu v Etiopii se během posledních dvou let začaly rapidně rozvíjet i další oblasti, například West Arsi. Stanice Bensa je součástí společnost Testi Coffee Exporters. Tu vlastní a vede Faisel Abdosh. Faisel se věnuje kávě už od mládí a zůstává ji věrný, protože je to pro něj stále výzva, která jej naplňuje a baví. Společně s bratrancem Adamam, který se v roce 2014 vrátil z Texasu do Etiopie aby pomohl Faiselovi s byznysem, vlastní celkem 7 promývacích a zpracovatelských stanic v okolí. Testi Coffee Exportes nabízí celé spektrum kávy, od komoditní až po výběrovou arabiku nejvyšší kvality. Jejich hlavním cílem je zlepšování a hlavně důsledná kontrola kvality tak, aby káva, kterou prodávají patřila mezi špičkové etiopské kávy. Výsledek jejich práce můžete ochutnat právě v tomto lotu.
Suché zpracování kávy spočívá v ruční sklizni pouze nejzralejších kávových třešní, které se ručně třídí od defektních plodů a následně je narušena jejich dužina. Po této fázi následuje proces sušení, který trvá několik dnů. Vrstva slizu, která na kávě při sušení zasychá taktéž ovlivňuje výslednou chuť po pražení. Při sušení, při kterém plody i kvasí, jsou třešně neustále kontrolovány a pravidelně převraceny, aby došlo k jejich rovnoměrnému prosušení a bylo dosaženo požadované úrovně vlhkosti.
- Producent: 667 drobných farmářů
- Nadmořská výška: 2.000 m.n.m.