Milovníci ovocných káv s jemnou kyselinkou zpozorněte, máme pro vás skvělou novinku! Dánská pražírna La Cabra vám totiž přináší naturálně zpracovanou kávu z Etiopie. V šálku této lahodné kávičky můžete rozeznávat hluboké a sladké aroma připomínající kandované ovoce a mléčnou čokoládu společně se svěží aciditou květů fialky. Vychutnejte si tuto kávičku i vy!
Nedaleko města Nansebo se nachází stanice Bensa Chire, která sbírá především třešně ve vesnici Kubulta. Tento lot byl naturálně zpracován, což umožnily stabilní, suché a slunečné podmínky během sklizně. Produkce kávy na etiopském venkově ale vyžaduje velké množství finančních prostředků, které je v těchto oblastech obtížné získat. Větší společnosti se sídlem v Addis Abeba jsou schopny finančně podporovat venkovské zpracovatelské stanice, což jim umožňuje začít nakupovat třešně na začátku sklizňové sezóny a zaručit odkup jejich šarží po skončení sklizně. Zde na okraji lesa Harenna se nachází velmi vysoká nadmořská výška, káva zde může růst až do výšky 2300 m n. m. díky ochraně, kterou les poskytuje. To vede k podmínkám, které jsou ideální pro pěstování vysoce kvalitní kávy Arabica, s nízkými teplotami a zejména chladnými nocemi, které vedou k pomalému dozrávání třešní a velmi hustým semenům.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.