Jasné květinové aroma kontrastuje s komplexními ovocnými tóny v šálku této Etiopie ze stanice Moplaco Yirgacheffe od pražírny La Cabra Coffee. Je tvořena z třešní nasbíraných v nedaleké vesnici Chelbesa.
Potenciál těchto třešní odhaluje tým společnosti Moplaco na stanici Yirgacheffe. Ta byla prvním mlýnem společnosti Moplaco, který před více než 20 lety začal v regionu zpracovávat naturální kávu. Zde byla také vyrobena první naturální káva, která získala ocenění "Taste of Harvest", což upevnilo záměr společnosti Moplaco inovovat a postupovat vpřed. Naturální kávy ze stanice společnosti Moplaco patří k těm nejelegantnějším. Jasný aromatický podpis kávy Yirgacheffe v podobě bílých květin a citrusů zůstává zachován, zatímco ovoce v šálku se zjemňuje směrem k dušeným peckovinám a zvýrazňuje se hluboká sladkost hnědého cukru.
Naturální neboli suché zpracování je tradiční postup, který se používá po generace. Při kontrolovaném a pečlivém zpracování mohou kávy zpracované suchou cestou přinést chuťové zážitky, které se u promytých káv nevyskytují, hluboké ovoce a květiny, obvykle s těžší chutí v ústech a nižší kyselostí. Třešně se nejprve roztřídí a poté se rozloží v tenkých vrstvách (2-6 cm) na vyvýšená sušící lůžka. Ty se téměř vždy používají u vysoce kvalitních naturálních káv, protože usnadňují proudění vzduchu kolem kávy při sušení a umožňují rovnoměrnější sušení. Je velmi důležité, aby se káva třídila velmi pečlivě již na začátku procesu sušení, protože všechny třešně rychle tmavnou a není možné oddělit nedozrálé a přezrálé třešně. Třešně se často obracejí, aby se zabránilo tvorbě plísní nebo nadměrné fermentaci, dokud nedosáhnou vlhkosti pod 20 % a vnější vrstva třešní se nezmenší a nezčerná. Tento proces trvá 2 až 4 týdny v závislosti na povětrnostních podmínkách.
- Producent: Moplaco
- Nadmořská výška: 2100 m n. m.
- Sklizeň: leden 2023