Kdyby tato káva neexistovala, určitě by se někdo pokusil ji připravit — elegantní, voňavá a ovocná. Šťavnatá káva s tóny žluté broskve, bergamotu, červeného ovoce a liči, které spolu s medem zanechávají v ústech šílenou sladkost. Střední až nízké tělo a čistá dochuť charakterizují tuto promytou kávu.
Málokterá producentská země skýtá tolik potenciálu jako samotná kolébka kávovníku. Díky generacím a generacím přirozeného vývoje kávovníků dnes v Etiopii najdete celou řadu typických Terroir — lokalit, které díky svým podmínkám nabízejí ojedinělý chuťový zážitek. Worka Chelbesa, která se nachází v zóně Gedeo v okrese Gedeb, je jednou z nejlepších oblastí produkujících kávu v rámci slavné Gedeb Woreda. Chelbesa, známá pro svou hustou vrstvenou pololesní vegetační strukturu zahrnující falešné banánovníky i kávovníky pěstované ve stínu, je skvělým příkladem nejlepší agroekologie pěstování kávy. Tato společnost se dala dohromady s produkcí 495 drobných farmářů, kteří dodávají své třešně do stanice.
Heirloom je jednodušší způsob, jak popsat rostliny kávy Arabica, jejichž odrůdu nemusí být snadné určit. Tento termín je zvláště hojně používán ve vztahu k etiopským kávám, kterých existují tisíce odrůd a kde produkce konkrétního výrobce může zahrnovat širokou škálu těchto káv. Když tyto kávy nespadají do snadných kategorií, jako pěstované kávy v jiných pěstitelských původech, často byly seskupeny do vágního termínu „heirloom“.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Káva fermentuje 18 až 24 hodin. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů – dužiny.
- Nadmořská výška: 1 900 - 2 200 m n.m.