Ponořte se do zážitkového koncertu chutí s Etiopií BIRBIRSA od slovenské pražírny Goriffee Roastery. Připravte si šálek filtru, a objevte, jak se v něm snoubí dechberoucí svěžest limetek s nádechem malinového nektaru. Každý doušek je jako hudební nota, která vytváří harmonický celek. A jako třešnička na dortu vás uchvátí jemné vanilkové aroma, které celému šálku dodává patinu luxusu.
Tuto kávu pěstují a sklízejí drobní zemědělci ve woredě Shaakiso v oblasti West Guji v regionu Oromia. Název šarže - Birbirsa - pochází z místního jazyka Oromiffa a označuje druh místního stinného stromu, který se na farmách vyskytuje. Tuto kávu zpracovala společnost Sookoo Coffee. Sookoo je zpracovatelská a exportní společnost, kterou vede Ture Waji. Ture je odhodlaný mladý podnikatel se silným vztahem k zemi, její komunitě a zemědělcům, v regionu známý jako "král Guji". V regionu žije a pracuje celý svůj život. Dříve pracoval jako specialista na kvalitu a manažer ve společnostech Mormora Estate a Guji Highlands Coffee Company a proslavil se jako jeden z nejzkušenějších výrobců naturálně zpracované etiopské kávy.
Při suché (naturální) metodě zpracování jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Farmář: Shaakiso woreda