Výběrová káva Etiopie BIFTU GUDINA ze švédské pražírny Koppi je charakteristická tóny broskví a bergamotu s příjemným květinovým aroma.
Etiopie je známá jako kolébka kávovníků. Oblast nabízí ideální přírodní podmínky v podobě vysokých pohoří s vysokou nadmořskou výškou a perfektního klimatu. Etiopané jsou na svou kávu po právu pyšní a ne nadarmo svým původním odrůdám přezdívají Heirloom – v překladu dědictví. Tato káva pochází z farmy Biftu Gudina, která byla založena v roce 2012 a nachází se v oblasti Agaro – Goma (1900 – 2000 m n.m.) poblíž města Jimma v západní Etiopii. Již od počátků svého provozu na farmě používají ekologické rozvlákňovače, provádějí úpravu vody (a zlepšují její kvalitu) a rozvíjejí programy na školení farmářů a systémy sledovatelnosti – práce, která má velký přínos pro vytvoření udržitelnějšího a transparentnějšího světa kávy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik hodin fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Posledním krokem je následné sušení na slunci do dosažení optimální vlhkosti zrnek.