Výběrová káva El Salvador SL by SALAVERRIA - vzorek z české pražírny Candycane coffee je charakteristická tóny mučenky a kombuchy.
Jednou za rok je potřeba zavřít oči a roztočit ruletu s bláznivými nápady. Tato limitka rozhodně není pro každého. V chuti nepřeberné množství tropického ovoce a fermentovaná chuť kombuchy. Jose Antonio Salaverria a náš kamarád Jamie Jongkind rádi experimentují. My jsme se k nim přidali a jejich experimenty rádi pražíme (a pijeme). Nestačilo experimentovat jen s procesem zpracování. Do celého mixu se přidalo také experimentování s nepůvodními odrůdami. A tak vznikla výběrová káva z keňské odrůdy SL, pěstované v Salvádoru, a experimentálního anaerobního zpracování, které NA testuje v Indonésii.
Jednou ze stále oblíbenějších metod zpracování je fermentace kávy v kontrolovaném anaerobním prostředí. Káva je po část fermentačního procesu uchovávána v nádobě bez přítomnosti kyslíku. Tato naturálně zpracovaná šarže prochází 48hodinovou fermentací v nádrži a poté se suší v sile při teplotě 28 stupňů. Sušení se přeruší po 16 hodinách a teplota se zvýší na 37 stupňů, dokud vlhkost zrn nedosáhne 20 %. Poté se káva ponechá 24 hodin v uzavřených sudech a následně se suší v parabolické sušičce na 10 %.
- Sklizeň: 2022
- Nadmořská výška: 1 500 m n. m.