Výběrová káva El salvador GIRL CRUSH HOUSE z britské pražírny Girls Who Grind Coffee je charakteristická tóny mléčné čokolády, pralinek a červeného ovoce.
Neuvěřitelné sestry Boza z farmy San Antonio Amatepec jsou ambiciózní tvůrkyně změn a chtějí vydláždit cestu sobě a další generaci výrobců kávy. Zaměřují se na produkci výběrové kávy pěstované ve stínu prostřednictvím udržitelných metod a trvalého zaměření na závazek k péči o životní prostředí a rozvoji místní komunity. Farma byla certifikována Rainforest Alliance a drží v průměru hodnocení 95,75 %! Tři mladé sestry: Alexandra, Daniella a Karla (v pořadí od nejstarší po nejmladší) vyrostly a chodily na farmu každý druhý víkend, ale nebyly zapojeny do každodenních činností. Část toho, jak se domnívají, souvisela s jejich pohlavím. Ženy se obecně nepodílejí na vedení farmy, takže se nikdy neučily, jak to udělat. Od 70. let minulého století vedl farmu San Antonio Amatepec výhradně jejich otec Carlos. Postupem času a jak jejich otec stárl, protože si uvědomil, že nemá syna, který by to po něm převzal, souhlasil s tím, aby se sestry více zapojily. Uvědomili si, že si budou muset rozdělit práci se svým otcem, a v posledních letech se do toho stále více zapojovali. Začali se tedy věnovat všemu, co to obnáší. Domnívají se, že to byla pro jejich farmu nejdůležitější změna za posledních několik let – a nebýt jejich povzbuzování a podpory, jejich otec by s tím pravděpodobně nikdy nesouhlasil.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.300 m.n.m.
- Producent: Karla, Daniela a Alexandra Boza