Výběrová káva El Salvador FINCA SANTA ROSA z dánské pražírny La Cabra Coffee je charakteristická chutí červeného pomeranče a sladkých tónů.
Země sopek je již několik let tajným tipem pro milovníky výběrové kávy. Vynikající káva roste v horách v El Salvadoru. Tento mikrolot pochází z farmy El Cedro od farmáře José Angelino Landaverd. Nárůst produkce výběrové kávy v Salvadoru inspiroval mnoha producenty k tomu, aby začali identifikovat a izolovat jednotlivé variety a experimentovat s tříděním a zpracováním.
Odrůda Pacamara je hybrid vyšlechtěný v Salvadoru, který vznikl jako kříženec odrůdy Meragogype a jedné z odrůd Bourbonu - Pacas. Tato odrůda se vyznačuje velkým výnosem a velkými zrny. Byla vytvořena v roce 1958 v Salvadoru. Pacamara kombinuje nejlepší vlastnosti těchto dvou odrůd. Vyznačuje se obzvláště velkými červenými třešněmi s ovocnou a čokoládovou chutí.
Při honey zpracování třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 1.550 m.n.m.
- Sběr: březen 2021
- Producent: Raul Rivera