Výběrová káva El Salvador AIDA BATLLE z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny broskví, třešní, květin a medu.
Aida Batlle je jednou z nejslavnějších kávových farmářek na světě. A co dělá farmáře slavnými? Slavnými je dělá fakt, že jakékoliv kafe do světa vypustí, tak je naprostá bomba. Narovinu vám řeknu, že mi trvalo 6 let, než se mi podařilo nějaký Aidin lot ukořistit. Je neustále velmi zaneprázdněná a většinu jejích zákazníků tvoří asijské a americké pražírny. Na Evropu se příliš nezaměřuje. Je to prostě moc „malý“ trh a tím pádem se její káva nedá koupit přes importéry v menším množství.
Aida Batlle zdědila po otci několik farem a jednou z nich je Finca Kilimanjaro. Právě zde její otec tajně vysadil keňské odrůdy SL28 a SL34 a ty se samovolně křížily s místním Bourbonem. Výsledkem bylo naprosto jedinečné kafe, které nemělo ve světě obdoby. V roce 2003, tedy na začátku 3. kávové vlny, s tímto kafem Aida vyhrála Cup of Excellence v El Salvádoru a tím započala svou hvězdnou kariéru. Nyní se Aida věnuje projektu Aida Batlle Selection, kde pomáhá farmářům z celého světa produkovat to nejkvalitnější kafe.
A co že jsem to pro vás vybral za kafe? Jedná se právě o onu směs odrůd SL28 a SL34 s Bourbonem. Pro zpracování Aida zvolila plně promytou metodu, aby tím vyzdvihla šťavnatost této kávy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Kávy zpracované promytou metodou jsou často charakterizované jako “čistší“ v porovnání s například suchým zpracováním. V chuti bývá znatelná vyšší acidita a rozvinutější ovocné chutě.
- Nadmořská výška: 1.700 m.n.m.
- Producent: Aida Batlle