Výběrová káva Burundi NEMBA ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny hroznů, mléčné čokolády a peckového ovoce.
Zpracovatelská stanice Nemba, ze které tato káva pochází se nachází na severu regionu Kayanza. Jde o odrůdu Red Bourbon, která je pěstována ve výšce 1.700 m.n.m. Každá takováto stanice je sledována agronomem, který pomáhá se zaučením a vzděláváním zemědělců. Stanice Nemba má přibližně 200 sušících postelí. Každý drobný zemědělec v této oblasti vlastní zhruba 150 kávovníků. Díky těmto faktorům se stanici daří vyprodukovat až 750 tun kávových třešní. V této stanici zemědělci také mohou získávat hnojiva vyprodukovaná z kávové dřeně a využít je tak při výsadbě kávovníků.
Káva je zpracována suchým způsobem, kdy jsou kávové třešně ručně sklizeny a roztříděny podle velikosti a kvality. Následně se rozprostřou na betonové plochy či vyvýšené africké postele, kde se suší po dobu 3-6 týdnů, přičemž se neustále kontrolují a převrací, aby docházelo k rovnoměrnému proschnutí. Odtud jsou třešně přesunuty do sila, kde odpočívají dalších 30-60 dnů a je kontrolována jejich vlhkost, která by měla dosáhnout zhruba 11%. Takto zpracované třešně se ještě oloupou z dužiny a naposledy protřídí, než poputují do jutových pytlů na export.
- Producent: Nemba
- Oblast: Kayanza
- Zpracování: Suché (natural)
- Nadmořská výška: 1.700 m.n.m.
- Odrůda: Red Bourbon
- Sklizeň: Srpen 2020