Výběrová káva Burundi HEZA PB z dánské pražírny La Cabra Coffee je charakteristická tóny červeného rybízu, melasy a hořké čokolády.
Heza byla postavena v lednu 2014 a nyní slouží téměř 2 000 jednotlivým farmářům. Název Heza znamená „krásné místo“ v kirundštině, což je jazyk, kterým mluví 8 milionů obyvatel Burundi. Třídění třešní z konkrétního kopce by vedlo k příliš malé velikosti šarže, takže tuto šarži tvoří třešně sklizené na kopcích Nkonge, Gitwe a Mutana. Heza používá podobný proces dvojité fermentace, jaký se používá v Keni, kde jsou třešně nejdříve fermentovány bez vody po dobu přibližně 12 hodin, poté je přidána voda a káva je máčena dalších 12 hodin. Poté se káva šlape nohami, aby se odplavila lepivá vrstvu slizu připojená k vnějšku kávového zrnka. Pracovníci šlapou po kávě v nádržích po dobu 15–20 minuta mezitím zpívají tradiční burundské písně, než je káva přesunuta do mycích kanálů, aby byla propláchnuta v čisté vodě, a upravena dle hustoty před cestou k sušicím stolům. Káva se poté pomalu suší na vyvýšených postelích s cílem dosáhnout úrovně vlhkosti 10,5% za 20–30 dní.
- Producent: Heza Farmers
- Oblast: Kayanza
- Zpracování: Promyté
- Nadmořská výška: 2000 m n.m.
- Odrůda: Bourbon
- Sklizeň: Květen 2020