Výběrová káva Burundi GIKU z dánské pražírny La Cabra Coffee je charakteristická tóny červeného ovoce a sladkých bylinek.
Hluboko v srdci Afriky, na břehu jezera Tanganika leží malá země s pouhým půl milion obyvatel více než Česká republika. Země, kde se produkce kávy, tak jak ji známe dnes rozvinula až ve 21. století. Ale nenechte se zmást, jedná se kávu komplexní, tak typickou pro nedalekou Keňu a zároveň tak vyváženou jako ty nejlepší produkty Kolumbie. Proces pěstování a zpracování kávy v Burundi jedna velká výzva, od začátku až do konce každého cyklu sklizně. Země se svým HDP řadí až na celý chvost Afriky, a navíc se v posledních letech znovu ozývají politické problémy z konce minulého století. Další komplikací na cestě zrn ke koncovému spotřebiteli je transport kávy ze země, jež nemá přístup k moři, do přístavu z jedné ze tří okolních zemí s přístupem k moři, který často zabírá až jeden týden a probíhá formou nákladní kamionové přepravy.
Projekt Long Miles, který založili Ben a Kristy Carlsonovi, začal fungovat v roce 2013 a jeho cílem bylo zvednout laťku speciálních káv pocházejících z Burundi. Projekt spolupracuje s více než 4 500 jednotlivými pěstiteli kávy žijícími v blízkosti tří centrálních mycích stanic, Bukye, Heza, a Ninga, která měla svou první sklizeň teprve loni. Existuje několik důvodů, proč je pěstování kávy v Burundi neuvěřitelně obtížným úkolem. Například je v Burundi neuvěřitelně nestabilní politická situace, kdy vláda může změnit pravidla o cenách a produkci kávy zdánlivě přes noc.
- Nadmořská výška: 1700 m.n.m.