Výběrová káva Brazílie SITIO VARGEM GRANDE z české pražírny Jizba Luhačovice je charakteristická tóny karamelu, medu a broskve.
Tato brazilská káva se umístila na druhém místě v kategorii naturálních káv v soutěži Nosso Café pod BSCA. Cuppingové skóre 89 získala především díky své čistotě, vyváženosti a sladkosti.
Sítio Vargem Grande leží v hornaté oblasti Alto Jequitibá v Caparaó. Majitel Renato Assumpção je farmář páté generace, jehož rodina pěstuje kávu v této oblasti již více než 150 let. Rodina se na výběrovou kávu zaměřila v roce 2010. V tu dobu také farmu nasměrovali na ekologické zemědělství, znovu vysadili stromy, vyčistili vodu i půdu a založili agrolesnický systém, kde kombinují pěstování stromů se zemědělskou produkcí na jednom pozemku, což má významný dopad na ekologii a biodiverzitu. Trvalo 6 let, než jejich práce přinesla první výsledky, od té doby získali za svou kávu více než 30 ocenění. Přechod na takové zemědělství si vyžádal obrovské množství práce, ale Renato je přesvědčen že to stálo za to. Říká: „Změnilo to životní styl celé rodiny a náš vztah k životnímu prostředí. Žijeme zdravěji a jsme velmi hrdí na to, že se staráme o les, vodu a půdu.” Caparaó má velmi dobré klima pro pěstování kávy, ale zdejší podmínky vyžadují, aby se káva sbírala výhradně ručně v době maximální zralosti. Na sběru spolupracuje celá dvanáctičlenná rodina a nárazově i brigádníci. Renato říká: „Neexistuje žádný stroj, který by u nás dokázal sesbírat pouze zralé třešně a sklidit je ve správnou chvíli,“ říká. „Existují technologie, které zefektivňují práci – ale až po sklizni.“
Všechny třešně se sbírají ručně pouze v době maximální zralosti, poté se káva suší ve stínu na afrických postelích po dobu 30 dnů. Naturální metoda, jinak nazývaná suchá, původně pochází z Etiopie. Řadíme ji k nejzákladnějším a nejméně zatěžujícím pro životní prostředí. Farmáři kávové třešně z keřů sbírají v období jejich optimální zralosti. Bez jakéhokoliv zásahu do struktury plodů je rozmisťují na africké postele, kde je suší na slunci po dobu 3–6 týdnů. Pro konzistentní výsledky je nutné třešně průběžně obracet. Při poklesu vlhkosti v plodech pod 20 % je proces u konce a zrno se může zbavit slupek. Po celou dobu zpracování dužina se svými cukry působí na zrnko uvnitř, což vede k rozvinutí chutí a podpoření sladkosti. Od naturálních káv pak můžeme čekat plné sirupové tělo, nižší aciditu a výrazné „prvosignální“ tóny.
Odrůda Catuai vznikla křížením hojně plodící odrůdy Mundo Nuovo a kompaktní Caturry. Tato trpasličí odrůda je výhodnou cestou k pěstování ve velkém objemu – malých keřů se na plantáže vejde více, samy o sobě plodí velké množství třešní a jsou odolné proti silným větrům, vydatným dešťům a proměnlivému počasí. Pěstuje se žlutá a červená varianta, v chuti však není rozpoznatelný rozdíl. Tato odrůda je ekonomicky důležitou součástí na farmách ve střední Americe – zejména v Hondurasu.
- Nadmořská výška: 1 300 m n. m.
- Sklizeň: 2021