Výběrová káva Brazílie SANTUÁRIO SUL ETIOSAR ze švédské pražírny Gringo Nordic je charakteristická tóny broskví, karamelu a tropické čokolády.
Luiz Paulo Dias Pereira Filho vlastní farmu Fazenda Santuário Sul a my každoročně kupujeme několik jeho mikrolotů. Farmu založil až v roce 2015, kdy se rozhodl ukázat světu potenciál brazilské speciální kávy. Na farmě pěstují více než 30 odrůd a Luiz experimentuje s různými typy fermentace a sušení.
Tato šarže je anaerobně kvašená odrůda Ethiosar, původem z Etiopie, která byla před příjezdem do Santuário Sul kontrolována v Nikaragui. Stejně jako ostatní exotické odrůdy na farmě se sklizeň provádí selektivním ručním sběrem, když plně zralé bobule dosáhnou hladiny cukru brix 21-23 °. Poté se bobule nechají 72 hodin kvasit v uzavřených nerezových nádržích a následně se opláchnou a pomalu suší na vyvýšených sušících lůžkách.
- Nadmořská výška: 1220 m n. m.