Výběrová káva Brazílie FAZENDA ZAROCA ze slovenské pražírny Mlsnacava je charakteristická tóny višní, rumu, kešu a hořké čokolády.
Farma Zaroca patří rodině Gilberta Basilia již více než 100 let, protože ji vlastnil jeho dědeček Mario Brito. Gilberto je původně inženýr a na farmu se vrátil v roce 2015. Spolu s bratrem Bertem začali farmu zachraňovat. Začali osazovat plochy farmy odolnějšími a produktivnějšími odrůdami, jako jsou Mundo Novo a Catuai. Vysadili také 4 hektary odrůdy Paraiso a 8 hektarů odrůdy Yellow Bourbon. Nyní má farma k dispozici 16 zkušebních odrůd, se kterými bude experimentovat a rozhodovat, které jsou pro produkci na farmě nejlepší z hlediska výnosu a kvality. Farma má celkem 154 hektarů osázených kávou a její roční produkce se pohybuje kolem 6 000 pytlů. Na farmě se 60 % sklízí ručně kvůli topografii půdy. Tvrdě pracovali na tom, aby rostlinám poskytli správné živiny a péči, která jim pomůže produkovat ty nejlepší třešně, které jsou kompatibilní se speciální produkcí. Aby se Gilberto zaměřil na tuto specialitu, zavedl také statické sušící boxy, které pomáhají rozvíjet chuťový profil jeho káv.
Káva byla zpracována naturálně. Po sklizni a následném rozdělení káv podle hustoty a velikosti se nechávají 19 dní sušit na vyvýšených afrických záhonech. Poté se káva přenese do sušícího boxu. Jedná se o 1 m hluboké bedny s kapacitou 15 000 litrů třešní, což odpovídá 25-30 pytlům zelené kávy. Boxy mají ve spodní části větrací mřížku, která umožňuje cirkulaci vzduchu zespodu nahoru přes sušící se kávu. Druhý den se pak suší na vlhkost přibližně 10 %.
- Sklizeň: 6/2022
- Nadmořská výška: 1 000 - 1 500 m n. m.