Výběrová káva Brazílie CERRADO - KLASYK z polské pražírny HAYB je charakteristická tóny čokolády, nuttely a má nízkou aciditu.
Tato káva pochází z oblasti 15 kilometrů východně od brazilského města Patrocinio, kde najdete soubor farem a plantáží, které jsou svým způsobem jedinečné. Půda je zde jiná - plná živin a bohatá na neobvyklé minerály, všechny tyto plodiny se nacházejí v kráteru spící sopky, kterou domorodci nazývají Chapadão de Ferro, což v překladu znamená „Železná plošina“. Jedinečné půdní faktory jsou kombinovány s teplými a vlhkými léty a mírnými a suchými zimami. Přírodní faktory samy o sobě k výrobě kvalitní kávy nestačí, důležité je, jak s nimi člověk naloží. Zralé kávové třešně se sklízejí a třídí, a poté se nechávají sušit na brazilském slunci na rozlehlých, speciálně postavených terasách.
Při suché metodě zpracování jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.