Představte si osvěžující melounovou limonádu, která je sladká jako med s nádechem exotického liči. Toto bolivijské kafe snoubí dokonalou rovnováhu ovocné sladkosti a jemnosti, která vás s každým douškem přenese do tropického ráje. Tato káva od The Coffee Collective by vám neměla uniknout!
V bolivijských Andách se nachází farma Takesi, kterou vlastní rodina Iturralde a v jejímž čele stojí Juvenal Quijhua, který produkuje extra kvalitní kávu. Prudké svahy jsou velkou výzvou, ale místní farmáři jsou v těchto podmínkách odborníci. Specifikem této farmy je 1,5 m hluboká vrstva humusu, kterou tvoří částečně rozložený organický materiál.
Teké u této kávy platí, že pražírna vykupuje zrnka nadprůměrnými cenami — v tomto případě 480% oproti běžným cenám. Tento kvalitativní bonus má za cíl neustále navyšovat kvalitu produkované kávy, pomáhat farmářům k nastavení udržitelného finančního zázemí, a samozřejmě pomáhat také budovat lepší a silnější obchodní vztahy.
Odrůda Catuaí je považována za jednu z ekonomicky nejvýznamnějších amerických odrůd kávy. Vyšlechtěna byla v Brazílii zkřížením rychle plodící odrůdy Mundo Nuovo s trpasličí odrůdou Yellow Caturra. V 70. a 80. letech se díky svým velkým výnosům silně podílela na rozvoji tzv. full-sun pěstování kávy, tedy plantážnímu pěstování s využitím strojové techniky zaměřené spíše na kvantitu než kvalitu produkce. Co se chuti týče, dříve platila spíše za průměrného hráče, v posledních letech se ale začíná na výběrovém trhu profilovat jako velmi kvalitní odrůda sladké povahy většinou v tónech karamelu, čokolády, medu a mandlí s kořeněnými podtóny muškátového oříšku a tomkovice.
- Producent: rodina Itturalde
- Období sklizně: září, říjen
- Nadmořská výška: 1 700 - 2 600 m n. m.