Sweet Beans Coffee

4.1 / 5

O nás

Tel: +421 902466584
Adresa: Obchodná 37b
81106, Bratislava
Slovensko
Web: sweetbeans.coffee
Sociální:

Sweet Beans Coffee je bratislavská pražírna, která si ze všeho nejvíc potrpí na předávání informací všem, kteří jsou zvědaví, a pražení sladké kvalitní kávy. 

Kořeny pražírny Sweet beans sahají hluboko a velmi daleko – až na pobřeží Černého moře, do ruského města Krasnodar. Po 12 let, mezi roky 2005 a 2017, Sweet beans prokopávali novou cestu výběrové kávě, která v té době teprve přicházela do Evropy jako úplná novinka. Byli jedni z prvních, kdo v této oblasti zavedl pojmy jako mikrolot, světlé pražení a udržitelnost.

Nyní, od roku 2017, jsou situováni v Bratislavě, kde vedou v centru kavárnu s pražírnou a poté menší espresso bar. Sweet beans si velmi cení kontaktu se zákazníky. V rámci kavárny se snaží dostat velmi cenný feedback od zákazníků na kávu. Dále pravidelně pořádají cuppingy svých káv, v rámci kterých mohou jak předat zákazníkům více informací o pražení, ale také si s nimi promluvit o jednotlivých roastech a jejich výsledku. Zpětnou vazbu se poté snaží promítnout do svých dalších receptů na pražení. Snaží se ukázat, že světle pražená káva nemusí být kyselá a že káva dokáže nabídnout širokou paletu chutí.

Filosofie této pražírny je promítnuta již do jejich názvu – sweet. Jejich posláním je totiž neustálý hon za sladkými kávovými zrnky. V rámci profesionálního ochutnávání kávy je sladkost vytouženým a ceněným označením kávy. A není jednoduché najít kávu s takovým potenciálem a upražit ji takovým způsobem, aby se sladkost opravdu promítla do výsledného šálku. Sweet beans doufají, že ji zákazník ucítí v šálku od prvního srknutí až po poslední doušek ❤️

Pražírna dává také velký důraz na transparentnost. Zajímá se o dostatečnou výkupní cenu, život farmářů, sklizeň a přístup ke kávovému byznysu jako takovému. Nahlédnutí pod pokličku k veškerým těmto informacím se dostává právě účastníkům každotýdenních cuppingů. 


Interview

Můžeš prosím představit svoji pražírnu v několika krátkých větách? 

Sme slovenská pražiareň výberovej kávy Sweet Beans Coffee. Pôsobíme v Bratislave, kde sa popri pražení venujeme naším dvom prevadzkam. Na Slovensku pôsobíme od roku 2017. S ľudmi sme v priamom kontakte u nás v kaviarni, kde si radi vypočujeme ich postrehy, názory a taktiež pravidelne robíme cuppingy pre verejnosť. Skúšame vlastné fermentácie a snažíme sa nezaspať na vavrínoch, pretože svet kávy sa stále mení.

Jaký je příběh za vaším jménem a logem? 

Sweet: je veľmi dôležitý deskriptor. Pri výbere kávy je u nás tento deskriptor najdôležitejší (nemyslíme si, že hľadáme iba sladkú chuť, ale sweet je pre nás aj ovocná chuť, keďže každé ovocie má svoju typickú sladkosť) a tak isto pri pražení. Z tohto vzniklo sweet a beans je jasné 😚.

Co je nejtěžší na tom být pražírna? 

Pre nás  dohodnúť sa so susedmi o inštalácii komína pre pražičku 😀. To bol veľký boj. Ďalej možno vybrať správnu kávu, pretože keď si vybudujete určitý štandard ľudia očakávajú, že vždy bude platiť.

Co je jedna věc o kávě, kterou lidé pořád nechápou?

Ľudia nechápu, že spracovanie kávy ovplyvňuje chuť. A nechápu, prečo 200g balenie kávy môže stáť aj 30€🤷🏽‍♀️.

Kterou věc byste si přáli udělat odlišně, pokud byste začali s pražením odznovu?

Hneď na začiatku by sme kúpili väčšiu pražičku.

Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?

Určite Tim Wendelboe.

Jaký byl váš největší neúspěch?

Vďakabohu, zatiaľ sme nemali nejaký veľký neúspech, zato malých chýb bolo dosť, ale tie nás posúvajú ďalej. Napr. pri prvom pražení Ninetyplus kávy sme museli celý batch za 300€ vyhodiť 😭. My sme ale mladá pražiareň, takže nemáme toho ešte za sebou toľko a našťastie sa nám neúspechy vyhýbajú. Dúfame, že to tak bude aj naďalej a to prajeme aj ostatným pražiarom 😘

Na co jste nejvíce hrdí?

My sme najviac hrdí, že máme prvú  pražiarku výberovej kávy na Slovensku. U nás sme si všetci rovní (ženy/muži, Slováci/Česi/Rusi...). Nie všade to však funguje rovnako a je to celosvetový problém. 

 Existuje nějaká kávová krajina, ke které vás to stále táhne?

Pre nás existujú 2. Keňa (najstabilnejšia, najlepšie washed spracovanie, vždy vyberáš najlepšiu z najlepších káv) a Kolumbia (veľmi rôzna, môžeš si dovoliť všetko, rôzne fermentácie, rôzna klíma, ktorá ovplyvňuje chuť, odrody, Kolumbia je naozaj zaujímavá z každej stránky).

Řekněte nám něco o „The Cup“ - nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?  

Čo si pamätáme boly to naposledy vzorky od finalistov Cup of Excellence 2020. A u nás sme mali Panamu Ninetyplus.