Výběrová káva Etiopie GELGELU EDEMI z norské pražírny Langora je charakteristická tóny jahod, citrusů a černého čaje.
Gelgelu Edemi je farmářem v okrese Gedeb v zóně Gedeo, kde se pěstuje káva Yirgacheffe. Je jedním z průkopníků mezi zemědělci, kteří produkují kávu přímo na vývoz z Etiopie. Svou kávu vyváží od roku 2013 ze své rodinné farmy. Až do roku 2017 všichni zemědělci z řad jednotlivců, včetně Gelgelu, vyváželi svou kávu prostřednictvím družstva Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union (YCFCU). Od roku 2018 začali vyvážet vlastní 100% dohledatelnou kávu. Hlavní podporu ke svému úspěchu získává 70letý Gelgelu Edemi od své manželky Elfinesh, společně vychovali 11 dětí, které úspěšně ukončily vysokoškolské studium - včetně dvou synů, kteří s ním nyní spolupracují na správě jejich kávového provozu.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Oblast: Yirgacheffe
- Producent: Gelgelu Edemi / Konga Coffee
- Nadmořská výška: 1700 - 2200 m n. m.
- Odrůda: Heirloom