Doručení do Vánoc: Doručenína adresu
Stíháme(1-3 pracovní dny)

Langora - 3PACK Set

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Obsah balení

Pražírna
Langora
Země původu
Etiopie výběrová káva Etiopie
Region
Yirgacheffe
Odrůda
Heirloom
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Suché (natural)
Chuťový profil
Černý čaj, Jahody, Citrusy
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Etiopie GELGELU EDEMI z norské pražírny Langora je charakteristická tóny jahod, citrusů a černého čaje.

Gelgelu Edemi je farmářem v okrese Gedeb v zóně Gedeo, kde se pěstuje káva Yirgacheffe. Je jedním z průkopníků mezi zemědělci, kteří produkují kávu přímo na vývoz z Etiopie. Svou kávu vyváží od roku 2013 ze své rodinné farmy. Až do roku 2017 všichni zemědělci z řad jednotlivců, včetně Gelgelu, vyváželi svou kávu prostřednictvím družstva Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union (YCFCU). Od roku 2018 začali vyvážet vlastní 100% dohledatelnou kávu. Hlavní podporu ke svému úspěchu získává 70letý Gelgelu Edemi od své manželky Elfinesh, společně vychovali 11 dětí, které úspěšně ukončily vysokoškolské studium - včetně dvou synů, kteří s ním nyní spolupracují na správě jejich kávového provozu.

Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.

 

  • Oblast: Yirgacheffe
  • Producent: Gelgelu Edemi / Konga Coffee
  • Nadmořská výška: 1700 - 2200 m n. m.
  • Odrůda: Heirloom
Pražírna
Langora
Země původu
Etiopie výběrová káva Etiopie
Region
Yirgacheffe
Odrůda
Heirloom
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Černý čaj, Jasmín, Tropické ovoce, Bergamot
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Etiopie HALO HARTUME z norské pražírny Langora je charakteristická tóny bergamotu, černého čaje, tropického ovoce a jasmínu.

Yirgacheffe je hlavní oblast kávy v Etiopii. Promývací stanice Halo Hartume se nachází v srdci jedné z nejvyšších poloh pro pěstování kávy a má ideální polohu pro příjem a zpracování vysoce kvalitní kávy. Majitel Haile Figa je rodák z Gedebu s více než desetiletou praxí v kávovém průmyslu. Za podpory Figova zaměření na silné vztahy a budování komunity dodává do stanice třešně více než 560 producentů. Způsoby hospodaření v Yirgacheffe zůstávají do značné míry tradiční. Pěstitelé v Yirgacheffe obvykle pěstují kávovníky společně s jinými potravinářskými plodinami. Zemědělci v Yirgacheffe obvykle používají velmi málo hnojiv a pesticidů, pokud vůbec nějaké. Většina zemědělských prací se vykonává ručně a jen velmi málo úkonů je mechanizováno, a to i při zpracování. 

Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.

  • Nadmořská výška: 1950 - 2200 m n. m.
Pražírna
Langora
Země původu
Guatemala výběrová káva Guatemala
Region
Huehuetenango
Odrůda
Catuai, Caturra
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Mléčná čokoláda, Ořechy, Peckové ovoce
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Guatemala HUEHUETENANGO z norské pražírny Langora je charakteristická tóny mléčné čokolády, ořechů a peckového ovoce.

Káva pěstována v oblasti Huehuetenango se odlišuje od typického guatemalského chuťového profilu. Hueguetenango je jedna ze tří vulkanických oblastí v Guatemale, které je uznávána asociací Anacafé. Hory Cuchumatanes, které definují topografii Huehuetenango, mají vápencovou půdu s relativně vysokým pH. Káva rostoucí v Huehuetenango je pěstována v nejvyšší nadmořské výšce v zemi. Káva zde může růst až v nadmořské výšce 2000 metrů bez poškození mrazem, a to díky teplým větrům, které přichází z mexických plání. Kávová sklizeň probíhá od ledna do dubna. Pěstované odrůdy v této oblasti jsou Caturra, Catuai a Bourbon. Huehuetenango regionální výběr Tato regionální směs byla vyprodukována různými drobnými zemědělci v oblasti Huehuetenango v severní Guatemale. Místní producenti obvykle vlastní několik hektarů pro pěstování kávy a zpracovávají kávu pomocí mokré metody na vlastní půdě. Zpracovatelské závody jsou v tomto regionu velmi neobvyklé.

Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.

  • Oblast: Huehuetenango
  • Nadmořská výška: 2000 m n. m.

Vánoční kafe

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak produkt obstál, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5906 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice