Výběrová káva Rwanda Gitega, z pražírny Nordbeans je zajímavá charakteristikou ořechů, zralého ovoce a borůvek.
Kooperativu Kopakaki-Duteguere založili pěstitelé, kteří žijí v okrese Karongi nedaleko jezera Kivu. Náš mikrolot vypěstovalo 18 farmářů z oblasti vesnice Gitega, na africké poměry se tak jedná o opravdu transparentní kávu. Farmáři sklízí ze zhruba 100 - 150 kávovníků, kromě nich pěstují například avokáda nebo banány. Přímo v závodě vede záznamy o denní sklizni certifikovaný Q Grader Oliver Gashema, za námi do Evropy si pak najde cestu to „nejlepší z nejlepšího“. Čerstvé třešně jsou fermentovány 10-12 hodin na vzduchu, následně se po promytí suší 10 – 15 dní na vyvýšených postelích. Kávu pražíme především na filtr. Vybrali jsme ji především pro její ovocný charakter, doplněný o plné tělo a chutě ořechů.
- Charakteristika: OŘECHY - ZRALÉ OVOCE - BORŮVKY
- Druh: Arabika (bourbon)
- Proces: promytý
- Původ: region Karongi, Západní provincie, 1850 m n.m.
- Partner: Per Nordby
- Použití: filtr, espresso