Připravte se na chuťovou bombu v podobě sladké kávy s květinovými, peckovými a bobulovými tóny Chancho, kombinovanými s tolik oslavovanou a výraznou světlou broskvově-jahodovou plností, typickou pro kávy od producentů z kebele Yukro. Myšlenka směsi od pražírny Square Mile SWEETSHOP ESPRESSO blend je jednoduchá: spojit sladkou a charakterovou kávu a vytvořit zábavné, divoce komplexní espresso s ovocným nádechem. Nejde zde o vyváženost ani o tradici. Jde o to nacpat do šálku co nejvíce ovoce a zábavy.
Zde vás do stavu blaženosti ve Sweetshopu vystřelí dvě ovocné bomby z regionu Jimma, a to 50 % Telila Yukro Honey a 50 % směs Chancho Natural.
Chancho, které vyrábějí přátelé a spolumajitelé Mohammed Aba Zenab a Mohammed Aba Nura, představil pražírně Mike Mamo ze společnosti Telila a jeho tým v Ositu při jejich poslední návštěvě Etiopie. Od právních změn v roce 2017 rozšířilo mnoho etiopských pěstitelů kávy svůj obchodní model o vývoz. Mike, který odebírá kávu od místních farmářů v Agaro, se seznámil s neformální skupinou "Tokuma" - skupinou farmářů, kteří spolupracují na vývozu a přímém prodeji zahraničním zákazníkům, do níž patří i Mohammed a Mohammed. Od té doby začali spolupracovat s Mikem a Ositem na prodeji jejich fantastické kávy.
Chancho je zpracováno suchou metodou Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
Telila Yukro je zpracováno metodou honey. Čerstvě nasbírané třešně se fermentují a poté se rozmělní, aby se odstranila vnější slupka a plody, ale vrstva slizu zůstala neporušená. Zrna se pak suší na slunci na vyvýšených záhonech. Při sušení se sliz stává lepkavým, sladkým a zlatavým, což dalo tomuto procesu název.