Výběrová káva Rwanda RUTSIRO ze slovenské pražírny Sweet Beans Coffees je charakteristická tóny žluté broskve, červeného ovoce a citronové kůry.
Vesnice Buhimba je známá pěstováním kávy a rybolovem (kvůli blízkosti jezera Kivu). Nachází se blízko známého trhu Nkora. Místní farmáři slaví Ubusabane, společnou oslavu s pitím, jídlem a tancem, a vždy provádějí umuganda, což je obecný úklid komunity, který se koná po celé Rwandě.
Emma Rusatira podporuje farmáře s přístupem k hnojivům a darováním sazenic, pomáhá jim kontrolovat stav jejich stromů a školí je prostřednictvím Farmer Field Schools, jejímž cílem je porozumět agronomickým podmínkám, postupům, výzvám a postojům farmářů. Kromě toho podporuje zemědělce tím, že hradí jejich sociální pojištění a poskytuje jim druhé platby na konci sklizně.
Naturální zpracování má opravdu dlouhé doby sušení a káva je přísně sledována. Během prvních 4 až 5 dnů zůstávají třešně na slunci, aby se zabránilo tvorbě plísní. Poté, pokud je vlhkost správná, začneme sušit ve stínu a každé 3 hodiny záhon obracet. Když káva dosáhne přibližně 17% vlhkosti, vyjmeme ji ze stínu, ale nadále se vyhýbáme přímému slunci, aby byl proces odpařování pomalý. Zastavíme ji na přibližně 11,25 % až 12,5 %. Proces trvá minimálně 40 dní.
- Nadmořská výška: 1650-1900 m.n.m.
- Producent: Emma Rusatira