Rwanda GISHYITA

od Fiftybeans

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Fiftybeans
Země původu
Rwanda výběrová káva Rwanda
Region
Karongi
Odrůda
Bourbon
Použití
Espresso
Způsob zpracování
Suché (natural)
Chuťový profil
Čokoláda, Jahody, Sušenky, Višně
Stupeň pražení
Střední až středně tmavé
Metoda přípravy
Espresso, Moka konvička

Výběrová káva Rwanda GISHYITA ESPRESSO z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny jahod, višní, čokolády a sušenek.

Tato výběrová káva pochází ze závodu Gishyita, kam dodává kávové třešně 200 farmářů z regionu Karongi. Naturální způsob zpracování kávy byl ve Rwandě donedávna tabu. Farmáři se většinou soustředili výhradně na promytou metodu. To se ovšem v poslední době změnilo s boomem výběrové kávy ve světě. Naturálky prostě jedou! Sušení třešní probíhá na afrických postelích a zabere 20 dnů. 

Bourbon je nejslavnější z odrůd pocházejících z rodiny Bourbonu. Je to vysoká odrůda vyznačující se relativně nízkou produkcí, náchylností k mnohým chorobám, ale vynikající kvalitou šálku. Francouzští misionáři přinesli bourbon z Jemenu na Bourbonský ostrov (nyní La Réunion) na počátku 18. století. Až do poloviny 19. století bourbon ostrov neopustil. Ale počínaje polovinou 19. století se tato odrůda rozšířila do nových částí světa, spolu s misionáři, kteří se stěhovali do kontinentální Afriky a Ameriky. Třešně této odrůdy mají často žlutou (Yellow Bourbon), nebo červenou barvu (Red Bourbon). 

Pro upražení této kávy používá pražič Roman Nejedlý pražičku Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje mu to velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy, a tím dokáže zachovat příjemnou šťavnatost, ale také sladkost.

  • Nadmořská výška: 1.800 m n. m.

Doporučený recept na espresso: 

  • 18 g čerstvě pomleté kávy
  • první kapky nápoje se začaly objevovat po 8 vteřinách od zahájení extrakce
  • hmotnost výsledného dvojitého espressa byla 40 g
  • doba extrakce 26 vteřin
  • tlak 9 barů
  • teplota vody 93 °C
  • filtrací upravená voda

Výsledná hmotnost espressa je vždy klíčová. Čas je pouze orientační, ale neměl by být kratší než 25 a delší než 30 vteřin. Pro přípravu espressa vždy používejte kávu nejdříve 10 dnů od data pražení. Předejdete tím nechtěným kyselým a hořkým tónům v chuti.

Další kávy od Fiftybeans

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5899 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice