Výběrová káva Rwanda GISHYITA ESPRESSO z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny jahod, višní, čokolády a sušenek.
Tato výběrová káva pochází ze závodu Gishyita, kam dodává kávové třešně 200 farmářů z regionu Karongi. Naturální způsob zpracování kávy byl ve Rwandě donedávna tabu. Farmáři se většinou soustředili výhradně na promytou metodu. To se ovšem v poslední době změnilo s boomem výběrové kávy ve světě. Naturálky prostě jedou! Sušení třešní probíhá na afrických postelích a zabere 20 dnů.
Bourbon je nejslavnější z odrůd pocházejících z rodiny Bourbonu. Je to vysoká odrůda vyznačující se relativně nízkou produkcí, náchylností k mnohým chorobám, ale vynikající kvalitou šálku. Francouzští misionáři přinesli bourbon z Jemenu na Bourbonský ostrov (nyní La Réunion) na počátku 18. století. Až do poloviny 19. století bourbon ostrov neopustil. Ale počínaje polovinou 19. století se tato odrůda rozšířila do nových částí světa, spolu s misionáři, kteří se stěhovali do kontinentální Afriky a Ameriky. Třešně této odrůdy mají často žlutou (Yellow Bourbon), nebo červenou barvu (Red Bourbon).
Pro upražení této kávy používá pražič Roman Nejedlý pražičku Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje mu to velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy, a tím dokáže zachovat příjemnou šťavnatost, ale také sladkost.
- Nadmořská výška: 1.800 m n. m.
Doporučený recept na espresso:
- 18 g čerstvě pomleté kávy
- první kapky nápoje se začaly objevovat po 8 vteřinách od zahájení extrakce
- hmotnost výsledného dvojitého espressa byla 40 g
- doba extrakce 26 vteřin
- tlak 9 barů
- teplota vody 93 °C
- filtrací upravená voda
Výsledná hmotnost espressa je vždy klíčová. Čas je pouze orientační, ale neměl by být kratší než 25 a delší než 30 vteřin. Pro přípravu espressa vždy používejte kávu nejdříve 10 dnů od data pražení. Předejdete tím nechtěným kyselým a hořkým tónům v chuti.