Výběrová káva Rwanda BUGOYI ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny rybízu, rebarbory, čaje a limetky.
Zpracovatelská stanice Bugoyi se nachází na břehu jezera Kivu ve Rwandě. V současné době dodává obilí do závodu přibližně 5 000 zemědělců, což je důkazem jejich poctivé spolupráce. Kromě toho si skupina 20 až 30 zemědělců z jedné oblasti volí svého zástupce. Tento zástupce chodí na pravidelná školení do zpracovatelské stanice a předává své nové znalosti celé skupině. Při ochutnávání vzorků ze Rwandy nás zaujala odrůda Red Bourbon. Byla vypěstována v nadmořské výšce 1 900 m n. m. a její chuťový profil je osvěžující s rybízem, limetkami, rebarborou a čajem.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1900 m. n. m.