Představte si okamžik, kdy vstoupíte do svěžího letního rána. První doušek vaší kávy je nádhernou směsicí třešní a čokolády, kterou následuje dotek malinového aroma a finální pohlazení lískovým oříškem. Ano, hovoříme o Red Bricku z britské pražínry Square Mile– kávě, která oslavuje sezónnost a využívá toho nejlepšího, co nabízí každý sklizeň. V letošním roce se podařilo spojit úžasnou kávu Altamira de Chirripó z Kostariky, která vyniká tmavou čokoládou a třešňovými tóny, s květinovou nádherností kávy Telila z Etiopie. Výsledkem je káva s jasným, středním pražením, která vás bude provázet celým dnem.
Ale co je za tím vším? Altamira de Chirripó je projekt, který vedou José "Chepe" Ureña a Rigoberto Bourbon. Jejich hlavním cílem je prodloužit trvanlivost kávy a zároveň zachovat její vysokou kvalitu. Na druhé straně máme kávu z Telila ve spolupráci s Addis Exporter a Telila Washing Station, kde jsme poprvé předem zakoupili kontejner kávy specificky pro Red Brick. I přes letošní sklizeňové výzvy, tato káva je naprosto úžasná a stojí za každý doušek.
Tento Red Brick obsahuje:
- 53 % Kostarika, Altamira de Chirripó, medové
- 47 % Etiopie, Telila Wanji Kersa, promyté
Doporučený recept na espresso:
- Dávka: 19 gramů
- Teplota: 201ºF - 202ºF / 94ºC - 94,5ºC
- Doba extrakce: 28 - 32 s
- Poměr extrakce: 1:2
- Hmotnost várky: 38 gramů
Tento profil a recept byl vyvinut na kávovaru Victoria Arduino VA388 Black Eagle s 20g košíky v páce - je tedy třeba jej brát jako výchozí bod, protože různé stroje extrahují různým způsobem.